FODMAP-dieet en sportprestaties
Vele atleten ondervinden dat ze niet voluit kunnen sporten met buikpijn. Wetenschappers van de Anglia University in Florida rapporteren minder buikklachten bij studie deelnemers, doordat zij een FODMAP-dieet volgen. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden, Monosaccharide and Polyolen – dit zijn typen koolhydraten die overmatig gasvorming in de darmen kunnen veroorzaken. Deelnemers vonden dat ze door het FODMAP-dieet betere sportprestaties leverden.
Van alle atleten geeft een derde tot de helft buikpijn op als reden van ondermaatse prestaties. Het spijsverteringsstelsel staat tijdens het sporten extra onder druk. Spontaan gaan vele atleten bepaalde voedingsmiddelen vermijden om buikklachten te voorkomen, meestal kiezen zij voor glutenvrij eten. Een andere mogelijke oorzaak is slechte opname van fructose of slechte afbraak van lactose; suikers die in de dunne darm niet of slecht worden afgebroken. In de dikke darm worden de koolhydraten gefermenteerd door bacteriën waarbij gas wordt geproduceerd.
Het FODMAP-dieet beperkt de inname van lactose, fructanen (graanproducten) en galacto-oligosacchariden (peulvruchten, knoflook), fructoserijk fruit en polyolen die in voedingsadditieven zitten, zoals sorbitol. De studie gaf een lagere PDS-score (Prikkelbare Darm Syndroom) tijdens de FODMAP-arme periode en een hogere PDS-score tijdens de FODMAP-rijke periode.
Commentaar
Het doel van het FODMAP dieet is om uit te zoeken welke koolhydraten klachten veroorzaken en deze uit de voeding te elimineren voor minimaal 6 weken. Na de elimentatiefase kan gedurende 5 weken elke week weer een groep voedingsmiddelen worden getest door deze te herintroduceren. Via een voedingsdagboek houdt de patiënt zorgvuldig bij welke klachten er optreden. Als de voedingsmiddelen geen klachten geven en dus goed verdragen worden dan kunnen ze weer aan het dieet worden toegevoegd. Het FODMAP-dieet kan een ingrijpend en ingewikkeld dieet zijn, het is daarom aan te raden begeleiding te zoeken van een deskundig natuurdiëtist.
Bron: www.natuurdietisten.nl/betere-sportprestaties-met-fodmap-dieet
Auteur: Maaike Soetermans, natuurdiëtist (redactielid Natuur Diëtisten Nederland)
Referenties:
Wiffin M, Smith L, Antonio J et al. Effect of a short-term low fermentable oligiosaccharide, disaccharide, monosaccharide and polyol (FODMAP) diet on exercise-related gastrointestinal symptoms. J Int Soc Sports Nutr. 2019 Jan 15;16(1):1. doi: 10.1186/s12970-019-0268-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30646926/