Logo

‘An apple a day keeps the doctor away’ – een bekende Engelse uitspraak waaruit de gezondheid van de appel spreekt. Dat een appeltje, naast het lessen van de dorst, goed voor ons is moge duidelijk wezen. De appel staat sinds de oudheid echter ook symbool voor kennis.

Wie verder kijkt ziet ook een ‘torus’ in de appel verscholen liggen. Dit is in de geometrie een driedimensionaal ringvormig omwentelingslichaam en geeft het universele dynamische patroon van energie weer. Wanneer een torus draait en omwentelt, wordt er in de kern (de vortex) energie gegenereerd.

Het elektromagnetische veld om de mens beweegt zich in de vorm van een torus en stroomt via de energiepunten van ons lichaam, de chakra’s. De hartchakra is het vortex-middelpunt van het menselijk lichaam.

Ditzelfde spiraalvormige patroon zien we terug op elke schaal in de natuur, bijvoorbeeld in atomen, cellen, zaden, bloemen, bomen, dieren, orkanen, planeten, sterrenstelsels en zelfs de kosmos als geheel.

Vanaf boven bekeken, wanneer een torus kolkt en draait, is er een S-vorm te zien door zijn spiraal patroon. Hier zien we het yin-yang figuur terug. Dit vertegenwoordigt de vereniging van het mannelijke en vrouwelijke, de constante cadans van contractie en expansie.

Vanuit onder meer de visie van de Chinese voedingsleer, zien we deze kwaliteiten ook terug in ons voedsel. Yin of yang voedsel – verwarmend of verkoelend – ontspannend of activerend.

De appel-torus symboliseert hoe wij uitmaken van een groter geheel. Alles is verbonden met elkaar – mens, dier, natuur, aarde en kosmos.