Wie ik ben

Over Maaike Soetermans, natuur diëtiste

Opleidingen, ervaringen en interesses

Ik ben afgestudeerd als erkend diëtiste aan de Hogeschool van Amsterdam in 2013. Tijdens mijn opleiding “Voeding & Diëtetiek” startte ik mijn specialisatie in natuurdiëtetiek. Deze opleiding werd afgerond in de natuurgeneeskundige praktijk bij Gottswaal in Noord-Holland. Mijn scriptie betrof het effect van kruiden op ontstekingsaandoeningen. Nadat ik mijn diploma heb behaald, ben ik aangesloten bij Natuurdiëtisten Nederland en Kwaliteitsregister Paramedici.

Continue volg ik de ontwikkelingen en nieuwe inzichten op dit vakgebied. Zelfstudie, masterclasses, lezingen en congressen zijn frequente activiteiten naast mijn dagelijkse werkzaamheden en ervaringen in de praktijk. Bovendien ben ik een vast redactielid van www.natuurdietisten.nl. Voor deze kennisorganisatie schrijf ik artikelen over voeding en betrek hierbij graag de werkzaamheid van kruiden en planten.

Een interessegebied dat mij daarnaast bovenmatig boeit, is natuurgeneeskunde in het algemeen. Traditionele Chinese geneeskunde en de Indiase ayurveda in het bijzonder trekken mijn aandacht. Ik integreer daarom graag in mijn werk de duizenden jaren oude ervaringen en kennis, gecombineerd met de huidige wetenschap.

Visie: voeding op maat

De mens is méér dan de som der delen. Veel meer dan alleen een maag, darm, lever, hart, nieren enz. ㅡ in een standaardpakketje dat lichaam heet.

Daarom is het zo belangrijk vanaf het allereerste begin rekening te houden met het stofwisselingstype (de constitutie) van een persoon. Diverse orgaansystemen worden onder de loep genomen, zoals onder andere de conditie van de darm, de capaciteit van de lever (om zijn ontgiftende taken uit te voeren) en de bijnieren. Daarbij worden ook de mogelijke tekorten van bepaalde voedingsstoffen meegenomen, evenals de hormonale disbalans en andere klachten die voortkomen uit verstoorde processen in het lichaam.

Aanleg en erfelijke factoren maken ieder mens anders. Deze mens is o.a. ook gevormd door de specifieke gezinsomgeving en haar cultuur, met bepaalde (ingesleten) voedingsgewoonten. Gebrek aan kennis en informatie kan ervoor zorgen dat iemand zich niet bewust is van zijn/haar eetgewoonten, welke problemen deze met zich mee kunnen brengen en bovenal, wat je hieraan kunt doen.

Elk individu is uniek en daarbij hoort dus vanzelfsprekend een gepersonaliseerde manier van eten bij; wat is in welke hoeveelheden gezond voor u? Oftewel: “voeding op maat”.

Voeding als genezend middel  

Echte gezondheidszorg is waar mogelijk preventieve zorg, toegesneden per individuele situatie. En dat uiteraard zo goed mogelijk consequent vol te houden. Door voeding als genezend middel te zien, wordt de link gelegd tussen natuurvoeding en (traditionele) geneeskunde. Mijn adviezen zijn daarom mede gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en recente inzichten, aangevuld met mijn kennis en ervaringen vanuit de praktijk.

De basis van mijn werkzaamheden vallen onder de principes van het zogeheten “Energie Herstelplan” (zie www.energieherstelplan.nl).

In conclusie

Vanuit mijn opleidingen en ervaringen als natuur diëtiste help ik mensen gezonder te eten en hun specifieke problemen te adresseren. Voeding op maat klinkt eenvoudig, maar is de kern waar alles om draait. Individuele consulten houd ik ‘live’ in de praktijk en/of online, en geef schriftelijke adviezen (nadien per email).

Informatie deel ik graag door artikelen in de pers en op forums te publiceren (zie o.a. www.natuurdietisten.nl); alsmede door lezingen te geven (ook aan relevante beroepsgroepen zoals fysiotherapeuten).

Natuurvoeding is eten vanuit respect voor de natuur. Dus met voorkeur voor pure, onbewerkte voeding (wist u dat slechts 15% van onze dagelijkse boodschappen bestaat uit onbewerkt voedsel?).

Met deze benadering van voedsel wordt de bekende uitspraak van Hippocrates (grondlegger in de geneeskunde, zelfs “vader der medicijnen” genoemd) het beste benaderd:

‘Let food be your medicine, and medicine your food

Zie een overzicht van mijn opleidingen, bijscholingen en werkervaring.

Lees meer over mijn werkwijze, wat ik bied of tarieven & vergoeding.