Werkwijze

In mijn praktijk staat een complementaire benadering centraal. Dat betekent een brede kijk op voeding en gezondheid. Ik maak een combinatie van de reguliere, medische wetenschap met de Oosterse kennis vanuit Ayurveda en Traditioneel Chinese Geneeskunde.

Hierdoor ontstaat een persoonlijk voedingsadvies. Deze werkwijze geeft u het resultaat uw gezondheid en vitaliteit te herstellen, behouden óf verbeteren. Uw lichaam heeft een zelfherstellend vermogen – dit wordt aangesproken, zodat uw klachten verminderen of verdwijnen.

Dit kan bereikt worden met pure, smakelijke voeding, eventueel aangevuld met kruiden- en voedingssuppletie. Zo kunt u genieten van uw gezondheid. Zónder medicijnen en mét meer levenslust en energie.

Constitutie

Op eerste plaats wordt uw constitutie onder de loep genomen. Dit kunt u zien als uw ‘aanleg’; de combinatie van fysieke, mentale en emotionele eigenschappen, die u uniek maakt. Ieder persoon heeft een eigen ‘lichaamssamenstelling’ of ‘stofwisselingstype’, wat zich uit op verschillende wijzen.

De constitutieleer is een onderdeel van de Ayurveda, een Indiase gezondheidsleer van duizenden jaren oud. In deze typologie wordt er vanuit gegaan, dat ieder wordt geboren met een unieke, individuele constitutie. Dat betekent ook dat per persoon een andere en persoonlijke benadering nodig is, om voor hem of haar de balans van gezondheid te herstellen of behouden.

Het mooie van Ayurveda is dat het werkt. Het biedt praktische handvatten om uzelf en anderen beter te leren kennen. Het kan helpen om betere voedings- en leefstijl keuzes te maken, die bijdragen aan meer vitaliteit.

Met regelmaat geef ik lezingen over de Ayurvedische constitutieleer en bijbehorende voedingsadviezen. Lees hier wat anderen daarover zeggen.  Bent u benieuwd naar welk constitutie type u bent? Doe dan de test op constitutietest.nl. Nieuwsgierig geworden en wilt u meer lezen? Bestel dan het boek ‘t Went zo’n Element van Marijke de Waal Malefijt en Tessa Gottschal bij mij. 

Laboratoriumonderzoek: meten is weten

Om uw voeding juist op u af te stemmen, is het slim te onderzoeken wat er in uw biochemische huishouding speelt.

  • Heeft u tekorten van voedingsstoffen? Met een bloedtest wordt in kaart gebracht hoe u ervoor staat met uw vitaminen, mineralen en spoorelementen. Dit kan via uw huisarts of bij Europees Laboratorium voor Nutriënten (ELN), wat met name voor sporters handig is. Dit lab biedt handige pakketten aan voedingsstoffen voor een relatief goede prijs.
  • Ontlastingstesten van Medivere, bijvoorbeeld de Gezondheidscheck Darm of Darm Microbioom Ontlastingstest. Zie hier een voorbeeld van een Duitse testuitslag.
  • Vetzuurprofielen om bijvoorbeeld uw omega 3-6-9 profiel in het bloed te bepalen. Lees hier meer over het belang van een goed vetzuurprofiel.  
  • Hormoon profielen voor mannen en vrouwen via Medivere speekseltesten. Lees meer over cortisol als voorbeeld van een belangrijk hormoon.
  • IgG voedselintolerantie test met de ImuPro van ProHealth. Lees hier waarom het achterhalen van voedselintoleranties verschil kan maken voor uw gezondheid.
  • Exorfinen test via Medivere urinetest.

Dankzij de uitslagen, volgt er een gedetailleerd voedingsadvies dat uw lichamelijke onbalans beantwoord en werkelijk voor u op maat is afgestemd.

Lees hier meer over de Medivere zelftesten. Op de site van ProHealth kunt u meer lezen over hun testmogelijkheden.

Helaas worden de (zelf)testen niet vergoed door zorgverzekeraars! De controle op uw ‘vitaminestatus’ wordt wel vergoed, indien de huisarts de aanvrager is. Wel gaan de kosten eerst van uw eigen risico af. Wanneer ik aanvraag doe bij lab AtalMedial, zijn de kosten voor uw eigen rekening. Via dit lab kan aanvraag gedaan worden naar de voedingsstoffen: B1, B2, B3, B6, B12, vitamine D. Maar ook bijvoorbeeld schildklier waarden als TSH en vrij T3 of homocysteïne

Voeding als medicijn

Door voeding als medicijn te zien, geeft dat meer verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid. U maakt zelf de keuze over het voedsel wat u koopt, bereidt, op uw bord heeft en in uw mond stopt. Als u kiest voor voeding dat daadwerkelijk voedt, dan zet u zelf de eerste stap naar meer en/of een betere gezondheid.

Voeding is veel meer dan eten. Voeding is nodig voor het lichaam, maar ook voor de geest. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dus beiden verdienen aandacht om balans te houden. Geestelijke gezondheid is dus ook van belang. Spelen er ziekmakende patronen of gedachten? Zijn er onverwerkte of opgekropte emoties? Ook deze zaken aan het licht brengen, draagt bij aan het herstel- of opbouwende proces. Hierin kan meditatie, mindfulness en beweging veel voor u doen. Welke vormen hiervan bij u passen, kan ik u ook in adviseren.

Gezonde darmen, lever en bijnieren kunt u zien als het fundament voor een goede gezondheid. In de behandeling, spelen deze orgaansystemen een grote rol. We gaan op onderzoek uit hoe het gesteld is met uw darmen, gezien deze (onder andere) een essentieel zijn in het functioneren van uw immuunsysteem. Komt uw lever aan al z’n ontgiftingstaken toe, of kan deze wel wat ondersteuning gebruiken? De bijnieren zijn belangrijk voor onze hormoonhuishouding en de (reserve) energie. Deze drie orgaansystemen werken samen en zijn van elkaar afhankelijk. De basis van mijn werkzaamheden vallen onder de principes van het zogeheten “Energie Herstelplan” (zie www.energieherstelplan.nl).

Genieten van gezond zijn

Niet voor niks ga ik uit van ‘genieten van gezond zijn’. Genieten van uw lijf, zich vitaal en energiek voelen en voldoening halen uit uw leven. Dat is wat een gezonde eet- en leefstijl u oplevert!

Eten is niet alleen functioneel, het moet ook leuk, lekker, aantrekkelijk en smakelijk zijn. Dus plezier in koken en eten. Ik geef u graag tips over wat te doen in de keuken, de bereiding van voedsel en waar en wat u koopt.

Gezond zijn of gezond worden is een continu en voortdurend proces. Daar hoort vallen en opstaan bij! Het is een proces dat geduld en doorzettingsvermogen vraagt, zowel van u als van mij. Ik kan u de tools aanreiken, maar maak u niet beter. Uiteindelijk kunt u alleen uzelf beter en gezonder maken. Wel kan ik hierbij helpen en dat doe ik graag. Door te luisteren naar uw lichaam en hiernaar te handelen, wordt u onafhankelijk en zult u mij niet meer nodig hebben.

Met als resultaat: gezonder, energieker, fitter. Kortom: lekker in je vel en genieten van gezond zijn.