Top

Interview DA magazine ‘Goed in je vel’

Interview DA magazine ‘Goed in je vel’

Maaike Soetermans combineert haar klinische kennis als diëtist met de holistische kijk van natuurdiëtetiek. In haar praktijk helpt ze mensen met huidproblemen als eczeem, acne en psoriasis.

Waar komt jouw interesse voor voeding en de huid vandaan?

“Als tiener heb ik jarenlang hevige acne gehad. Van dermatologen kreeg ik agressieve middeltjes die mijn huid rood en droog maakten. Uiteindelijk heb ik jarenlang antibiotica geslikt. In die tijd ben ik een persoonlijke zoektocht begonnen: wat veroorzaakt eigenlijk die ontstekingen in mijn huid? Zo ontdekte ik hoe groot de invloed van voeding op mij is. Nu ik natuurdiëtist ben schrijf ik er artikelen over en krijg ik regelmatig mensen op spreekuur die ook huidproblemen hebben.”

Kan voeding helpen als je huidproblemen hebt?

“Ja, hoewel dat niet altijd eenvoudig is. Je moet uitzoeken waar het misgaat in het lichaam en dat is een hele puzzel. Daarbij ik ik naar de darmgezondheid. Is je darmflora niet in evenwicht, dan ontregelt het immuunsysteem en dat geeft ontstekingsklachten. Bij de één uit zich dat in gewrichtsklachten of buikpijn, bij de ander komt het eruit via de huid. Via een bloedtest kun je achterhalen of je een voedselintolerantie hebt. Gluten, zuivel, noten ei en soja zijn daar bekende voorbeelden van. Als je die uit je voeding schrapt, komt je immuunsysteem tot rust. Bij sommigen kan dit huidreacties zoals acne, psoriasis en eczeem voorkomen.”

Wat moeten we eten om onze huid gezond te houden?

“Daarvoor zijn B-vitaminen heel belangrijk, die zitten in groene bladgroenten en volle granen zoals bruine rijst. Je huid heeft ook vitamine A nodig uit bijvoorbeeld eieren en vette vis. Die laatste bevat daarnaast ook omega 3. Verder zijn antioxidanten goed om schade door vrije radicalen tegen te gaan. Blauwe bessen zitten er vol mee! En avocado’s zijn ook een aanrader, vanwege hun hoge gehalte aan vitamine E.”

Is er ook voeding die echt slecht is voor je huid?

“Als je er gevoelig voor bent, kunnen bepaalde voedingsmiddelen inderdaad huidklachten geven. Maar het óók je levensstijl die meespeelt: roken, alcohol, weinig water drinken en laat naar bed gaan.”

Kun je met de juiste voedingsmiddelen ook huidveroudering tegengaan?

“Antioxidanten, de juiste vetzuren en collageen helpen om het tere weefsel van je huid te beschermen. Je doet er dus goed aan om groente en fruit, peulvruchten, vette vis, avocado en walnoten te eten. Sommige voedingsmiddelen kun je trouwwens ook òp je huid gebruiken. Een maskertje van avocado of honing geeft een heerlijk zachte huid.”