Top

Versterk je weerstand tegen Coronavirus

Versterk je weerstand tegen Coronavirus

Door aan je weerstand te werken kun je griep, verkoudheden en andere ziektes voorkomen. De weerstand is een andere naam voor het immuunsysteem. In dit artikel geven wij van Natuur Diëtisten Nederland diverse tips om aan je immuniteit te werken om virusinfecties te voorkomen of terug te dringen.

Het immuunsysteem is een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers, waaronder schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Goed werkende organen, zoals een sterke leverontgifting, een gezond darmmicrobioom en darmviroom spelen hierbij een grote rol.

Het lichaam wordt diverse keren per dag aangevallen door een virus. Dat gaat vaak goed en dat heb je voornamelijk aan je immuunsysteem te danken. Zaak dus om je immuniteit goed te verzorgen. Hoe je dat kunt doen lees je hieronder.

Gezonde levensstijl als wapen tegen virussen

Je kunt met een gezonde levensstijl ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen van je immuunsysteem optimaal presteren. De slijmvliezen in de darmen, urinewegen en luchtwegen worden bewoond door zo’n 100 biljoen bacteriën, die we gezamenlijk het microbioom noemen. De darmmicrobiota verhinderen onder meer dat ziekteverwekkers zich vasthechten en ontwikkelen.

De doorlaatbaarheid van de darmslijmvliezen en de balans van je darmmicrobiota worden beïnvloed door je levensstijl. Als je veel stress ervaart, geneesmiddelen gebruikt of alcohol drinkt, wordt de kans groter dat een ziekteverwekker er doorheen glipt.

Natuurlijke nutriënten tegen virussen

Om je weerstand te verhogen zijn diverse maatregelen nodig, want er is geen superpil die dit voor elkaar krijgt. Hieronder 8 tips aan natuurlijke nutriënten om aan een betere immuniteit te werken.

1. Active Hexose* Correlated Compound (AHCC)
Active Hexose* Correlated Compound is binnen de Japanse complementaire en integratieve geneeskunde één van de meest gebruikte nutriënten tegen infecties en virussen.

AHCC behoort tot de natuurlijke biologische response modifiers (BRM). Substanties met immunomodulerende eigenschappen die de algehele weerstand verbeteren (in de winter, bij ziektegerelateerde immunodeficiëntie), het immuunsysteem gerichte ondersteuning bieden bij infecties, chronische ontstekingen tot rust brengen, auto-immuunprocessen remmen en veroudering van het immuunsysteem tegengaan.

2. Palmitoylethanolamide (N-(2-hydroxyethyl)hexadecanamide of palmidrol, afgekort PEA
In zes klinische dubbelblinde en placebo-gecontroleerde studies bij meer dan 3000 mensen is gebleken dat palmitoyl-ethanolamide werkzaam en veilig is bij de behandeling en het voorkomen van griep en verkoudheid. De doseringen die hierbij gebruikt werden, varieerden tussen de 1200 en 1800 mg per dag. Palmitoylethanolamide bleek in deze studies veilig en zonder bijwerkingen te zijn.

Als de griep al aanwezig was zorgde suppletie met palmitoylethanolamide voor een vermindering van de ernst van de symptomen en het ziektegevoel. Daarnaast duurde de griep significant minder lang dan bij mensen die niet gesuppleerd werden. Palmitoylethanolamide lijkt een belangrijke nieuwe profylactische en therapeutische behandeling voor griep te zijn. [De Boer T, Keppel Hesselink JM, Witkamp RF. Palmitoylethanolamide: A natural body-own anti-inflammatory agent, effective and safe against influenza and common cold. Int J Inflam. 2013;2013:151028. Epub 2013 Aug 27. Review].

3. Berberin een veelzijdige fytonutriënt
Preklinische (in-vitro, in-vivo) studies tonen aan dat berberine een breedspectrum antivirale activiteit heeft. Tevens is berberine effectief tegen het binnendringen in de gastheercel en daarop volgende replicatie van veel virussen. Berberine kan ter preventie van een virusinfectie of bij een bestaande virusinfectie worden ingezet. Het belangrijke antivirale werkingsmechanisme van berberine is: het remmen van virus-geïnduceerde activering van MAPK (mitogen-activated protein kinase).

4. Microalg Spirulina (Arthrospira platensis)
De eetbare microalg Spirulina (Arthrospira platensis) is zeer rijk aan uiteenlopende voedingsstoffen. De blauwalg wordt gezien als ’s werelds meest voedzame greenfood en is goed inzetbaar bij bacteriële en virusinfecties.

Spirulina is zeer eiwitrijk, waarbij alle essentiële aminozuren vertegenwoordigd zijn. Het is de rijkste bron van bètacaroteen en gemengde carotenoïden (waaronder zeaxanthine) ter wereld. Ook bevat spirulina de meeste vitamine E van alle natuurlijke grondstoffen en is het 49% actiever in het lichaam dan synthetische vitamine E.

Spirulina bevat 3 keer meer GLA dan teunisbloemolie. In totaal bevat spirulina 9 belangrijke vitaminen, waaronder vitamine B1, B2, B3, B6 en B12. Bovendien bevat het meer dan 14 mineralen die zijn gebonden aan 8 essentiële aminozuren zoals methionine en cysteïne. Tot slot is het rijk aan chlorofyl en het antioxidantenzym superoxidedismutase (SOD).

5. Curcuminoïden/Curcumine
Curcumine remt virusreplicatie en versterkt de reguliere behandeling. Curcumine is een krachtige antioxidant en vrije radicalenvanger, remt de vorming van vrije radicalen en beschermt biologische structuren zoals lipiden, eiwitten en DNA tegen oxidatieve beschadiging

Een belangrijk effect van curcumine is verhoging van activiteit en/ of hoeveelheid van de transcriptiefactor Nrf2 (nuclear factor erythroid 2 related factor 2), die endogene induceerbare verdedigingssystemen activeert in reactie op oxidatieve stress (veroorzaakt o.a. door een virus) en andere endogene en exogene stressoren.

Nrf2 activeert het antioxidantsysteem (met onder meer verhoging van de synthese van glutathion en antioxidantenzymen), remt ontstekingen (onder meer door neerregulatie van NFκB en verhoging van anti-inflammatoir IL-10) en activeert fase II detoxificatie-enzymen.


6. Mineraal zink

Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig. Zink is essentieel voor de activiteit van meer dan 300 (metallo)enzymen (die uiteenlopende biochemische reacties katalyseren) en meer dan 2000 transcriptiefactoren (zogenaamde zinkvingereiwitten, die de genexpressie reguleren). Ook is zink betrokken bij de communicatie tussen cellen (intercellulaire signalering) en de signaaloverdracht in cellen (intracellulaire signalering).

Door het ontbreken van zinkreserves kan een te lage zinkinname met de voeding al binnen enkele weken leiden tot (reversibele) gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid en een verhoogde (virus)infectiegevoeligheid.

Bronnen: vlees, gevogelte, zeevoedsel, zuivel, (ongeraffineerde) granen, bonen, noten en zaden. Met name eiwitrijke voedingsmiddelen (van dierlijke herkomst) bevatten veel zink.

7. Neem voldoende vitamine C
Lees meer hier of hier via de website Ortho (vaktijdschrift).

8. Neem voldoende vitamine D zodat je een goede bloedwaarde krijgt. Controleer dit met een vitamine D-test via de huisarts of via onze vitamine D Medivere zelftest.

Wilt u meer weten wat uzelf kunt doen om uw weerstand te verhogen tegen het Covid-19 virus? Lees hier het volledige artikel op www.natuurdietisten.nl.

 
 
 
 
Maaike Soetermans

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen