Top

Histamine-arme voeding bij chronische netelroos

Histamine-arme voeding bij chronische netelroos

Urticaria, beter bekend als netelroos of galbulten, behoort tot de tien meest voorkomende huidziektes. Ongeveer 20 procent van de Nederlandse bevolking krijgt ermee te maken.

Indien de huiduitslag langer dan zes weken aanwezig is, of als er terugkerende episoden zijn met klachten, spreekt men van chronische netelroos. Bij de meerderheid van de mensen wordt er geen oorzaak gevonden voor de klachten. Het is wel duidelijk dat histamine een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van de aandoening. Als behandeling krijgen patiënten doorgaans antihistaminica voorgeschreven.

Wat is histamine?

Histamine is een biogene amine die in ons lichaam wordt aangemaakt. 
Biogene aminen, zoals histamine, tyramine, dopamine en serotonine zijn stoffen die de zenuwuiteinden van het autonome zenuwstelsel stimuleren. Ze beïnvloeden bijvoorbeeld de spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling.

Histamine komt van nature in voeding voor, zoals in spinazie, tomaten of varkensvlees. Ook ontstaat het in producten door gisting, fermentatie, rijping of lang bewaren, zoals in oude kaas, salami, bier en zuurkool.

Histamine wordt onder andere opgeslagen in mestcellen, deze cellen zijn betrokken bij het afweersysteem van het lichaam.

Histamine-arme voeding

Een subgroep van de patiënten reageert goed op een pseudo-allergeenvrije voeding of een histamine-arme voeding. Met aanpassingen in het dieet, hoeven zij geen of minder antihistaminica te gebruiken.

Een klassieke allergie is zeldzaam bij chronische netelroos. Voedselintoleranties komen echter vaker voor. Voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met netelroos-klachten, zijn rijk aan histamine of kunnen histamine vrijmaken uit de mestcellen.

De meest bekende histaminerijke voedingsmiddelen en histaminevrijmakers zijn:
– Alcohol
– Gefermenteerde voeding
– Tomaat, verse spinazie, rode biet
– Ananas, aardbei, kiwi
– Schaal- en schelpdieren, zoals garnalen, krab en mosselen
– Varkensvlees
– Ei-eiwit
– Noten en zaden, vooral walnoten
– Pinda´s
– Cacao en chocolade, drop
– Kruiden en specerijen, vooral gember, kaneel, kerrie, kardemom, koriander, kruidnagel, laos, munt, zwarte peper, paprikapoeder, vanille, menthol
-De volgende Azo-kleurstoffen: E102, 104, 110, 122-124, 128, 154, 180
-Sulfietzouten (E220 t/m E228)
-Glutamaten (smaakversterker, vetsin, MSG) (E621 t/m E625)

Gemeten effecten histamine-arme voeding

In een review van 20 studies met totaal 1668 mensen met chronische netelroos worden de effecten beschreven van een pseudo-allergeenvrije voeding en een histamine-arme voeding in combinatie met het gebruik van een antihistaminicum op het klachtenpatroon. Bij 4,9 procent van de mensen die minimaal drie weken een van deze diëten volgden, verdwenen de klachten volledig. Gedeeltelijke remissie werd bereikt bij 37,5 procent van de deelnemers.

Brede aanpak geeft meer resultaat

Met een brede aanpak kan er beter onderzocht worden of er meer speelt. Dan wordt het duidelijk of er een verstoring is van verschillende organen, bijvoorbeeld de darmen en/of lever. Door middel van bloed- of ontlastingsonderzoek kan een mogelijke histamine-intolerantie aangetoond worden. Een darmmicrobioom-analyse is geschikt om te zien of er sprake is van een overmaat aan histamine-producerende bacteriën. Met een brede aanpak is er meer mogelijk en dit geeft dankzij een gepersonaliseerde voeding meer resultaat.

Commentaar

Histamine-intolerantie wordt veroorzaakt door een (tijdelijke) deficiëntie of een remming van het enzym diamine oxidase (DAO). DAO is het verantwoordelijke enzym voor de afbraak van histamine. Alhoewel DAO gevonden wordt in het hele lichaam, is de darm de meest belangrijke en actieve verwerkingsplaats.

De enzymatische activiteit van DAO bepaalt de afbraaksnelheid van histamine. Indien er een DAO-deficiëntie /inhibitie (remming) aanwezig is, kan het lichaam niet snel genoeg de histamine die opgenomen wordt via de voeding of vrijgemaakt wordt uit lichaamscellen afbreken. Zo ontstaat een histamine-intolerantie. Er is een DAO-test beschikbaar om te zien of er sprake kan zijn van een deficiëntie of een remming van het enzym diamine oxidase.

Problemen ontstaan alleen in het geval van overmatige concentraties histamine of bij niet afgebroken histamine. Histamine wordt o.a. ontgift (gemethyleerd) in de lever. Deze taak wordt niet goed uitgevoerd bij een tekort aan vitamine B12. In deze gevallen is een histamine-arme voeding raadzaam, gezien het feit dat histamine leidt tot allergische en pseudo-allergische reacties zoals netelroos.

 

Testmogelijkheden

Een histamine-overgevoeligheid kan worden vastgesteld aan de hand van de combinatie van meerdere tests:

Histamine ontlastingstest

Histamine ontlastingtest

Verkoopprijs (incl. BTW): € 47,25
Koop deze test hier

Darm Microbioom Plus ontlastingtest

Histamine-arme voeding bij chronische netelroos

Verkoopprijs (incl. BTW): € 289,95
Koop deze test hier

Advies natuurdiëtist bij histamine-overgevoeligheid

Wanneer u vermoedt dat u overgevoeligheid bent voor histamine, kun u advies vragen aan een natuurdiëtist (Medivere darm consulent) voor het aanvragen en interpreteren van de diverse beschikbare tests.

Daarnaast is het mogelijk om onder begeleiding een diagnostisch testdieet arm aan histamine gevolgd door een belastingstest te volgen.
Aan de hand van uw persoonlijke ziektegeschiedenis, leefomstandigheden, eetpatroon en onderzoeksuitslagen wordt er een persoonlijk behandeltraject met u uitgestippeld.

U krijgt advies hoe u met natuurvoeding, leefstijl en voedingssupplementen om kunt gaan met uw histamine-overgevoeligheid. Indien mogelijk wordt er gekeken hoe u de onderliggende oorzaak wegneemt, zodat uw histaminetolerantie weer toeneemt.