Top

Psychiatrie en het darmmicrobioom

Psychiatrie en het darmmicrobioom

Zijn er bij psychiatrische aandoeningen verstoringen te zien in het darmmicrobioom? Dit was de onderzoeksvraag van een recente meta-analyse, gepubliceerd in JAMA Psychiatry. (1)

Disbalans in het darmmicrobioom

De studie laat zien dat er bij de onderzoeksgroep een vermindering is van specifieke ontstekingsremmende en butyraatproducerende bacteriën. Daarbij is een verhoging van ontstekingsbevorderende bacteriën gevonden. Deze microbiota zijn geassocieerd met depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie en angststoornissen (anxiety).

Maaike Soetermans natuurdiëtist

Link tussen darmflora en psychiatrie

Onbalans in de darmmicrobiota is eerder geassocieerd met psychiatrische stoornissen. (2,3,4) In de studie hebben de onderzoekers een transdiagnostische vergelijking gemaakt om te beoordelen of er aandoeningspecifieke veranderingen zijn die kunnen dienen als biomarkers.

De review en meta-analyse bevat 59 onderzoeken waarmee 64 case-controlevergelijkingen zijn gedaan, met 2.643 patiënten en 2.336 controles. Na het categoriseren van de gegevens werd per aandoening gekeken of er sprake was van consensus op het gebied van bacteriegroepen die significant verhoogd of verlaagd waren.

Gezonde en schadelijke bacteriën

Maaike Soetermans natuurdiëtist

Een aantal stoornissen en aandoeningen toonden overeenkomsten in het darmmicrobioom.

Bij de mensen met depressie, bipolaire stoornis, psychose, schizofrenie of angst werden verlaagde niveaus van de bacteriesoorten Faecalibacterium en Coprococcus vastgesteld en een verhoogd niveau van Eggerthella.

Dit betekent dat deze aandoeningen geassocieerd zijn met een vermindering van gezonde, ontstekingsremmende butyraatproducerende bacteriën, terwijl een schadelijke, ontstekingsbevorderende soort is verhoogd.

 

Belang van butyraat of boterzuur

Een vermindering van de butyraatvormende bacteriën Faecalibacterium en Coprococcus kan ontstekingsprocessen bevorderen, wat de doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies (lekkende darm of leaky gut) kan verhogen. Dit geeft een verhoogde kans op ontstekingsaandoeningen (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa), prikkelbare darmsyndroom, voedselintoleranties en coeliakie. Lees in dit artikel meer over hoe je aan voldoende butyraat (boterzuur) komt.

Aanwezigheid van Eggerthella

Eggerthella (een bacterieel geslacht van de phyla Actinobacteria) is een anaerobische, gram positieve bacterie die aanwezig hoort te zijn in de darm. Echter binnen een bepaald bereik; wanneer deze soort overmatig aanwezig is, wordt het pathogeen en veroorzaakt het chronische laaggradige ontstekingen. Er is een verband tussen een overwoekering van Eggerthella met Colitis Ulcerosa, abcesvorming en bloedvergiftiging. (5,6)

Herstel de darmflora met juiste voeding en suppletieMaaike Soetermans natuurdiëtist

De samenstelling van je darmmicrobioom kun je beïnvloeden met een gevarieerd eetpatroon en de juiste suppletie. Je kunt je een weg eten naar een goede diversiteit en kwaliteit van je darmflora. Een belangrijk onderdeel hiervan is een vezelrijke voeding. Glyconutrienten en gefermenteerde voeding ondersteunen de darmen, probiotica en prebiotica doen dat ook.

Ik kan je helpen bij de analyse van je darmmicrobioom en het samenstellen van een uitgebalanceerd glyconutriënten-rijk dieet, met de juiste suppletie om de darmflora te herstellen.

Bron: www.natuurdietisten.nl/darmmicrobioom-psychiatrische-aandoeningen
Auteur: Maaike Soetermans, natuurdiëtist (redactielid Natuur Diëtisten Nederland)

Literatuur:

(1) Nikolova VL, Smith MR, Hall LJ et al. Perturbations in Gut Microbiota Composition in Psychiatric Disorders: A Review and Meta-analysis. JAMA psychiatry, 2021. https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2784328

(2) Foster JA, et al., Gut-brain axis: how the microbiome influences anxiety and depression. Trends Neurosci, 2013.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23384445/(3) Dash S, Clarke G, Berk M, Jacka FN. The gut microbiome and diet in psychiatry: focus on depression. Curr Opin Psychiatry 2015  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25415497/

(4) Bastiaanssen TFS, Cowan CSM, Claesson MJ, Dinan TG, Cryan JF. Making sense of … the microbiome in psychiatry. Int J Neuropsychopharmacol 2019 https://academic.oup.com/ijnp/article/22/1/37/5067516

(5) Lau S, et al., Anaerobic, non-sporulating, Gram-positive bacilli bacteraemia characterized by 16S rRNA gene sequencing. Journal of medical microbiology 2004 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15585505/

(6) Lau S, et al., Eggerthella hongkongensis sp. nov. and eggerthella sinensis sp. nov., two novel Eggerthella species, account for half of the cases of Eggerthella bacteremia. Diagnostic microbiology and infectious disease 2004 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15313530/

Maaike Soetermans